Lukukinkerit

Ei ole vähäksi arvioitava se vaikutus, joka lukukinkereillä on ollut kansamme kasvattajana. Varsinkin entisaikoina se täydensi puutteellisia kouluoloja. Kinkereillä tutkittiin ja tehostettiin kansan, varsinkin lasten ja nuorison lukutaitoa. Siellä myös opeteltiin veisuuta seurakunnan kanttorin johdolla ja keskusteltiin hengellistä kuin myös ajallista elämää koskevista asioista. Siellä pappi pääsi lähelle seurakuntalaisia.

Yhdessä neuvoteltaessa ovat syntyneet monet suuret yritykset, jotka vaikeuksien kautta on viety onnelliseen päätökseen. Kinkereillä syntyivät seurakuntamme itsenäistymisajatukset, siellä Hengen tuulet lämmittävät mieltä synnyttäen rakkautta niitäkin kansoja kohtaan, jotka pakanuuden pimeydessä ja kuolemanvarjojen maassa istuvat. Vieläkin kinkerit muodostavat tärkeän tekijän seurakuntaelämässä.